Danskere med lavt D-vitamin niveau, der blev smittet med covid-19, blev ramt hårdere af virussen end danskere med tilstrækkeligt D-vitamin niveau. Det skriver Statens Serum Institut i en pressemeddelelse om et forskningsprojekt, der netop har undersøgt sammenhængen mellem D-vitamin niveau og covid-19 sværhedsgrad hos smittede.
Det er forskere fra Statens Serum Institut og Harvard University, Boston, der ved brug af blodprøver, opbevaret i Danmarks Nationale Biobank (DNB), covid-19 overvågningsdata fra SSI og det danske Landspatient-register, har undersøgt, om D-vitaminniveauet blandt SARS-CoV-2 smittede var associeret med sværhedsgraden af covid-19.
Forskerne klassificerede sværhedsgraden som "ikke indlagt", "indlagt men ikke på intensiv afdeling", "indlagt på intensiv afdeling" og "død".
Lavt niveau = højere risiko
Blandt personer testet positive for SARS-CoV-2 virusset i foråret 2020 havde i alt 447 en blodprøve i DNB, som kunne anvendes til at måle D-vitaminniveau.
Sammen med blandt andet oplysninger fra landspatientregisteret fandt forskergruppen frem til, at 126 af disse 447 personer ikke blev indlagt i forbindelse med SARS-CoV-2 smitten. 205 blev indlagt, men ikke kom på intensiv afdeling. 34 blev indlagt på intensiv afdeling og at 82 døde indenfor 30 dage efter smitte.
Da forskerne analyserede disse data nærmere, blev det tydeligt, at et lavt vitamin D niveau var forbundet med en højere risiko for et mere alvorligt covid-19 forløb. Risikoen for et mere alvorligt forløb af covid-19 blandt smittede med D-vitaminmangel var således dobbelt så stor som hos smittede med højere niveauer af vitamin D.
Følg Sundhedssyrelsens anbefalinger
- Det er vigtigt at understrege at vores resultater ikke er en opfordring til at indtage høje doser af vitamin D eksempelvis igennem kosttilskud, udtaler professor Anders Hviid, som er en af forskerne bag undersøgelsen til Statens Serum Instituts pressemeddelelse.
”Vores resultater understøtter, at vi skal sørge for at have optimale vitamin D niveauer som Sundhedsstyrelsen anbefaler, hverken mere eller mindre.” fortsætter han. Personer der deltog i studiet blev smittet i starten af epidemien d.v.s. i en periode hvor en anden corona variant dominerede end nu, og hvor der endnu ikke var mulighed for at blive covid-19 vaccineret.
Fødevarestyrelsen og Sundhedsstyrelsen har følgende anbefalinger omkring forebyggende tilskud af D-vitamin
10 µg D-vitamin dagligt fra oktober til april anbefales tilBørn over 4 år
Voksne, som ikke tilhører nedenstående grupper
10 µg D-vitamin hele året
10 µg D-vitamin dagligt hele året anbefales til:
- Børn 0-4 år (D-dråber)
- Gravide og kvinder, der ammer
- Børn og voksne med mørk hud
- Børn og voksne som bærer en tildækkende påklædning om sommeren
- Personer, som ikke kommer udendørs til daglig, eller som undgår sollys
20 µg D-vitamin og 800-1000 mg calcium hele året
20 µg D-vitamin dagligt kombineret med 800-1000 mg calcium anbefales hele året til:
- Personer over 70 år
- Beboere på plejecentre
- Personer i øget risiko for knogleskørhed uanset alder