NY Solaray Turmeric, 190 mg

Vi er glade for at kunne præsentere NY Solaray Turmeric med 190 mg gurkemeje ekstrakt pr. kapsel, der sikrer dig en let tilgængelig måde at integrere gurkemeje i din daglige sundhedsrutine. I hver kapsel garanterer vi, at  90 % svarende til 180 mg består af aktive curcuminioder. Det er det, vi i Solaray kalder garanteret potens.

Mens vi herhjemme i mange år mest kendte gurkemeje fra rollen som ingefærs kulørte lillebror i karry, der griser dugen til – så taler hele verden i dag med ærefrygt om “The Golden Root”.

Frisk gurkemeje tæller sågar med i kategorien “superfood” på grund af rodens mange potentielle sundhedsmæssige fordele og rige indhold af bioaktive forbindelser. I det hele taget er Curcumins rejse fra traditionelt indisk krydderi til populært kosttilskud og medicinsk forskningsområde i Vesten et godt eksempel på, hvordan gamle kulturplanter og skikke efterhånden integreres i moderne videnskab og sundhedspraksis.

Kom på alles læber 

Det var britiske kolonialister i Indien, der i begyndelsen af 1800 tallet introducerede den eksotiske rod til Vesten som krydderi og farvestof. I 1842 blev den kemiske struktur beskrevet, og med den var det muligt at begynde undersøgelser af dens egenskaber.

Men vi skal helt frem til 2010-15 før der pludselig sker en eksplosion i antallet af videnskabelige publikationer om curcumin. Curcumin blev undersøgt for dets rolle i behandling af en bred vifte af tilstande og i takt med at kliniske forsøg begyndte at vise mere håndgribelige resultater, øgedes interessen. Siden er en lang række højt profilerede undersøgelser og metaanalyser blevet offentliggjort, der bekræfter mange af curcuminens sundhedsmæssige fordele.

Det har i de senere år ført til en betydelig stigning i brugen af curcumin som kosttilskud og er bagrunden for, at vi i 2024 tilbyder hele tre Gurkemeje-produkter – hvoraf NY Turmeric kommer med en standardiseret ekstrakt, så vi i hver eneste kapsel kan garantere et indhold af 180 mg af de aktive curcumonider. 

For det er curcumoniderne, vi er interesserede i, når vi tager gurkemeje som kosttilskud.

Curcuminoider mod cytokiner

Heldigvis er det ikke mere kompliceret end at curcumin er den primære bioaktive forbindelse i gurkemeje (Curcuma longa). Det er det stof, der giver gurkemeje dens karakteristiske gule farve og er ansvarlig for de sundhedsmæssige fordele, der tilskrives gurkemeje.

Kulturrejsen til Danmark

Den latinske betegnelse Curcumin giver god mening, da navnet er en videreudvikling efter det arabiske ord “kurkum” som betyder “safran”. Ordet blev brugt til at beskrive den gule farve i arabiske og persiske kulturer og da handelsfolk introducerede kurkum til Europa blev ordet optaget i middelalderens latin som “curcuma”, hvor det blev brugt i medicinske og botaniske tekster. Senere blev ordet adopteret i old-fransk som “curcumine” og senere til middelalder-engelsk som “curcuma”.

Sværere er det at gennemskue, hvordan roden blev til det danske Gurkemeje, idet hverken “gurk” eller “meje” har nogen selvstændig betydning. Man anser det for at være en lydlig tilpasning, opstået gennem kulturudveksling og mundtlig overlevering – for når roden for en generations tid siden blev omtalt i tekster om eksotiske planter og deres anvendelser, var navnet altid Curcumin.

Fra “fortjent jord” til bord

Tilbage står, at vi i Solaray har valgt at navngive Turmeric, 190 mg, efter det engelske ord for den gyldne rod. Turmeric følger en anden åre fra middelalder-latin, idet det stammer fra “terra merita”, som betyder “fortjent jord” eller “fortjent jordfarve”, som sandsynligvis refererer til Gurkemejes flotte farve. Fra middelalder-latin udviklede ordet sig til old-fransk og “terremérite” og blev senere til “turmeryte” i middelalder-engelsk.

Og i dag altså slet og ret til Turmeric.

Ayur Vedisk livsstil og et bryllups-ritual

De tidligste beskrivelser af brugen finder vi i Indien, hvor Gurkemeje siden har været en central bestanddel i traditionelle retter og Ayur vedisk livsstil. Roden har nemlig ikke kun været en kulinarisk skat. Gurkemeje har haft – og har den dag i dag – en dyb kulturel og symbolsk betydning. I indiske bryllupsceremonier er Gurkemeje vigtig under udførelsen af “Haldi,” hvor brud og brudgom bliver smurt med en pasta, lavet af gurkemeje, hvilket symboliserer lykke, velstand og beskyttelse.

Gurkemeje i mad og kosmetik

I madlavning tilføjer gurkemeje en jordagtig smag til retter som supper, te og smoothies. Først og fremmest spiller den en vigtig rolle i karryretter, hvor frisk gurkemejerod giver både farve og smag. Den er i det hele taget populær som naturligt farvestof på grund af sin intense farve. Så ud over dens kulinariske anvendelser er gurkemeje værdsat i skønheds- og plejeprodukter. Du kan møde gurkemeje i ansigtsmasker og hudplejeprodukter, hvor det menes at bidrager til at forbedre hudens udseende og glød.

Hvorfor Vælge Solaray Turmeric?

  • Garanteret potens: “Garanteret potens” er din sikkerhed for indholdet af aktive curcuminoider. Et af vores kvalitetsstempler, der sikrer at produktet leverer, hvad det lover.
 
  • Let at Indtage: Med kapslerne bliver det nemt at få din daglige dosis gurkemeje, uden at skulle bekymre dig om smagen eller at tilføje det til dine måltider. Har du mod på det, kan du åbne kapslen og drysse indholdet over mad.
 
Så – hop på trenden og opdag, hvad Gurkemeje kan gøre for dig. 
God fornøjelse med Super Food, Golden Root – Solaray Turmeric, 190 mg.