Sover du godt – og nok?

Søvn og sundhed hænger uløseligt sammen. En god nats søvn giver din krop en tiltrængt pause - læs her, hvad din krop bruger den til

Du ved det godt– en god nats søvn giver din krop en tiltrængt pause, som er afgørende for dit helbred. Tankerne sættes på pause. Musklerne slappes af, vejrtrækningen bliver langsommere og hjertet gearer ned.

Søvnen rummer stadig mysterier. For slet ikke at nævne vores evne til at drømme. Hvorfor drømmer vi – og hvor kommer drømmebillederne fra? Til dato kan forskere dog slå fast, at en god nats søvn støtter en række fysiske processer i kroppen.

Kroppen sparer energi 

Ligesom når du skruer ned for varmen og slukker lyset, giver en god nats søvn mulighed for at reducere dit behov for kalorier, da du nu fungerer ved et lavere stofskifte. Forskere har fundet ud af, at 8 timers søvn, gennemsnitligt giver en energibesparelse på 35 procent i forhold til, hvis du holdt dig vågen hele
natten.

Energibesparelses-teorien er med til besvare, hvorfor vi skal sove om natten og ikke om dagen. Ifølge teorien er et hovedformål nemlig at reducere en persons energiforbrug på tidspunkter af døgnet, hvor det er mindre effektivt at gå på jagt efter mad. Det vil sige om natten, hvor det mange steder på kloden og i store dele af året er mørkt.

Genopretning af cellerne 

Ifølge en anden teori, kaldet den genoprettende teori, skyldes behovet for søvn, at kroppen har brug for pauser for at kunne genoprette sig selv.

Her er det forskernes påstand, at søvn er essentiel for, at celler kan reparere sig selv og dermed indgå i den bedst mulige celledeling. Der er en masse processer i kroppen, der sker under søvn, hvor cellerne har bedre arbejdsvilkår end i vågen tilstand.

 • Musklerne restituerer
 • Proteinsyntese
 • Hormonproduktion
 • Udvikling af nyt væv

Hjernecellerne omorganiserer sig 

Måske har du hørt om hjernens plasticitets-teori?

Ny forskning siger nemlig, at vores hjerner kan ændre sig fysisk – og dermed ændre funktion – uanset hvor gamle vi er, og om vi har en hjerneskade eller ej.  

Det betyder, at vi kan udvikle os livet igennem. Dels, at der kan banes nye veje for budbringerne i hjernen – neurotransmittere. Det er dét, der gør, at nye områder af hjernen kan tages i brug. Hjerneforskerne kalder det neuroplasticitet. 

Her er forskerne meget klare i holdningen til søvn. Søvn er afgørende for, at nervecellerne i hjernen har mulighed for at omorganisere sig.

Spuler hjernen fri for affald 

Der sker det forunderlige, at når du sover, spules din hjerne fri for ”systemaffald”, opstået i løbet af dagens mange tankeprocesser. Den natlige rengøring varetages af det ”glymfatiske system”, der på mange måder minder om lymfesystemet.

Ifølge hjerneforskningen er det især hukommelsen, der påvirkes ved søvnmangel. Man taler om, at nattens rengøring hjælper med at forvandle korttidshukommelse til langtidsminder – og i øvrigt hjælper med at slette unødvendige indtryk, der ellers kunne rode rundt i systemet.

Områder af hjernen, hvor søvn øger aktiviteten i positiv retning, er for eksempel det lille hjerneområde, amygdala. Amygdala ligger i tindingelappen og er blandt andet ansvarlig for frygt-og-flygt reaktionen. Det er altså den, der styrer din reaktion, når du står over for det, du opfatter som en trussel eller en
stressende situation. En lille ”ven”, der helst skal vejlede dig godt – og som du derfor gerne vil have til at sove godt om natten.

Følelsesmæssigt velvære 

Søvn og sundhed hænger altså uløseligt sammen. Og en god nats søvn påvirker især hjernens funktion, hvilket afspejler sig i den måde, du griber hverdagen an. Du påvirkes blandt andet i forhold til:

 • Følelsesmæssigt velvære
 • Evnen til problemløsning
 • Adgang til kreativitet
 • Evnen til at tage beslutninger
 • Hukommelse
 • Koncentration

En god nats søvn er derfor i høj kurs, og der er heldigvis en masse du kan gøre. Råd og tips om at falde i søvn, omhandler alt fra meditation over “nul-skærm-1-time-før-godnat” til vejrtrækningsteknikker og meget mere. Kvaliteten af søvn tilbyder nettet også tusindvis af artikler om.

Sleep Blend med Baldrian og Humle 

I Solarays sortiment findes produktet Sleep Blend:

1-2 kapsler Sleep Blend indeholder:

Urter:

 • Læge-Baldrian, rod (Valeriana officinalis L.): 200-400 mg 
 • Humle, blomst (Humulus lupulus L.): 120-240 mg 
 • Passionsblomst, blomst (Passiflora incarnata L.): 20-40 mg 
 • Mælkebøtte, rod (Taraxacum officinale G.H. Weber): 20-40 mg 
 • Kamille,blomst (Matricaria recutita L.): 20-40 mg 
 • Læge-Stokrose, rod (Althaea officinalis L.): 10-20 mg 
 • Hvidtjørn, bær (Crataegus laevigata ): 10-20 mg 

Baldrian og Humle bidrager til en sund søvn og støtter indsovningsfasen. Passionsblomst, Kamille, Baldrian og Humle hjælper til at slappe af og bidrager til en god søvn.