Spis din grøftekant – det’ smuk næring

Vi giver en lillebitte mundsmag - virkelig lillebitte - til dig, der mangler at smage på sensommerens overdådige ukrudsbuffe

Har du tilbragt sommeren på to hjul, eller har du bare et godt øje for det overflødighedshorn af vildskab, der denne sommer er skudt op over alt – så er denne tekst til dig!

Dig, der måske mangler af smage nysgerrigt på sensommeres overdådige ukrudtbuffet.

Vi giver en lillebitte mundsmag – virkelig lillebitte ! – og et et tip til, hvor du kan blive klogere.

Michellin-kokke gør det, natur-entusiaster og trendsættere gør det. Sanker i naturen. Vi snakker selvfølgelig grøftekanter – og hvem har ikke lagt mærke til, at der i år er blevet meget mere af et gode, fordi vejmyndigheder har ladet alting gro på egne præmisser – og sågar kastet en håndfuld frø, hvor biodiversiteten har haft brug for en kærlig hånd.

I vores kosttilskud er ingredienserne altid doseret og sammensat i forhold til naturens orden og de planter, der gror i den. Derfor vil vi gerne slå et slag for den tiltagende interesse for at opdage de næringskilder, der skyder op lige udenfor vores dør.

Vi låner inspiration fra udgivelsen SANK af Johanne Stege Bjørndahl og Julie A Swane, forlaget Turbine. Her kan man få overblik over årstidens naturlige ingredienser til salatskålen. Og råd til hvordan du kan blanchere og bruge i supper og sammenkogte retter. 

Lækre sager lige nu i august og start september

  • Lækre sager i juni og juli
  • Almindelig syre – blade
  • Brændenælde – topskud og frø
  • Cikorie – blomster
  • Døvnælde – topskud og frø
  • Fuglegræs
  • Gederams – blade og blomster
  • Humle – blomster
  • Hvidkløver – blomster
  • Hybenrose – kronblade
  • Hyld – blomsterstande
  • Katost – blade, blomster og umodne frø
  • Liden Klokke – blomster
  • Lært – nåle
  • Løgkarse – blomster, topskud, frøstande
  • Merian – blomster og blade
  • Mjødurt -blomster og blade
  • Mynte – topskud, blade og blomster
  • Mælkebøtte – blomster, blade og rosetter
  • Pastinak – blade, blomster og grønne frø
  • Porse – blade
  • Ramsløg – blade og blomster
  • Rose – kroneblade
  • Rød Kløver – blomster
  • Skovmærke – blade og blomster
  • Skvalderkål – unge blade og blomster
  • Strandkarse – blade og blomster
  • Strandsennep – skud, blomster og skulper
  • Strandvejbred – blade
  • Syren – blomster
  • Sødskærm – blade og friskeskud
  • Timian – blomster og blade
  • Vejbred – blade, blomster og frø

Humle 

Villig klatreplante, der er smuk, men ikke altid velkommen iprydhaven. Humleskud er lækre som tilbehør. Blancher dem let og vend dem i smør. De er meget aromatiske og har en kraftig bitter eftersmag. Du kan også tørre dine humleskud i ovnen ved 55 grader i nogle timer.

IbuActin og Sleep Blend er Solaray produkter, der indeholder humle

Strandvejbred 

Vokser på stenstrande og strandenge. Strandvejbred er salt, sprød og saftig og bladene kan blancheres hele. Må ikke forveksles med Strand Trehage, der under visse forhold kan være giftig, men som ”advarer” med en kraftigt duft af frisk koriander.

Brændenælde 

Den friske urt minder om krydret spinat og kan bruges påsamme måde. De skyllede skud kan holde sig nogle dage i køleskab, men hvis de blancheres kort kan de presses til små kugler og fryses som spinat. De friske blade giver en virkelig god grøn kop te. De høstede brændenælder kan hænges til tørre på et tørt og luftigt sted. Når de er tørrede brænder de ikke.

Strandkål 

Strandkål vokser på grusede og stenede strande med tang, derer skyllet op. Det er en stor og busket plante med store krusede, glatte, kødfulde og blåduggede blade. Det ligner forvokset grønkål – og blomsterne små mini brocoli. De ny-udsprungne blade smager kraftigt af kål med en smule bitterhed. Strandkål er lækkert smørstegt med hvidløg, men også i varme retter og råkostsalater.

Få mange flere tips og varm inspiration i den fine lille udgivelse SANK, som bl.a. fås i Bog og Idé.