Vi fejrer bierne i dag

Den 20. maj markerer vi den internationale ’Biernes dag’ for at rette opmærksomheden mod de små, buzzzz’ende, travle væsener, der summer rundt i vores haver og marker. De spiller en uundværlig rolle i vores økosystem, uden dem ville vores verden være meget anderledes.

Uden bier – ingen planter. Uden planter – ingen Solaray.

Forestil dig en solrig forårsmorgen, hvor bierne vågner og gør sig klar til dagens arbejde. Ikke alle har brug for lige meget søvn, de yngste bier arbejder ofte hjemme i bistadet og kan tage sig et hvil fra tid til anden, mens de ældre er på farten hele dagen og behøver mange timers hvile for opretholde deres høje energiniveau dagen lang. En bi har brug for både at kunne navigere, lære og huske.

Forestil dig en smuk, lys og solrig morgen. Himlem er blå… og mens solen stiger op på himlen forlader bierne deres stade i samlet flok, men spredes hurtigt for alle vinde. De første blomster åbner sig og frigiver deres duft. En bi lander forsigtigt på en rødkløverblomst. Dens små vinger glitrer i sollyset, mens den bruger sin lange tunge til at nå dybt ind i blomsten for at hente den søde nektar.

Under strabadserne dækkes dens dunede krop af pollen fra blomsternes støvdragere. Når bien har fået nok nektar, letter den igen – og i sin søgen efter mere føde, flyver den til næste blomst, hvor den drysser lidt pollen af sig, mens den dækkes af ny pollen. 

Bierne er naturens små postbude, sociale budbringere og mirakelmagere, hvis utrættelige indsats for at bestøve blomster og afgrøder, er med til at sikre både vores madforsyning, biodiversitet – og kosttilskud.

 

Rødkløver (Trifolium pratense) er en af de planter, hvis vækst og reproduktion er direkte afhængig af biernes bestøvning. Hos Solaray kender vi rødkløver fra FemiBalance, hvor de plantebaserede isoflavoner er en af hovedingredienserne.

Men rødkløverens vækst og reproduktion afhænger i høj grad af biernes bestøvning, hvilket gør bierne uundværlige for både økosystemet og industrien.

Rødkløverblomster har en dyb struktur, der kræver en bestøver med en lang tunge for at nå nektaren og især humlebier ideelt udstyret til den opgave.

Bestøvning resulterer ikke kun i en højere mængde frø, men også i frø af bedre kvalitet. Den genetiske diversitet, som biernes bestøvning skaber, fører til stærkere og mere modstandsdygtige planter. For landmænd betyder det bedre afkast og sundere afgrøder med reduceret eller ingen brug af pesticider og gødning.

Uden biernes utrættelige arbejde ville vi miste en vigtig kilde til vores tilværelse som vi kender den. Til vores sundhed – og plantebaserede fødevarer.

Hvad kan vi gøre for at støtte bierne?

Vi kan eksempelvis vælge at fylde vores hjørner i haven med blomster som solsikker, kornblomster, røllike, forglemmigej, gul iris, katost, kodriver, liljekonval, mynte, kongelys, timian, storkenæb og strandasters…. alle tiltrækker de bier. Vælg forskellige arter, der blomstrer på forskellige tidspunkter af året, så bierne sikres en kontinuerlig fødekilde.

Du kan også lade en del af haven være vild med ukrudt og vilde blomster, som bierne elsker.

Tak fordi du læste med …. bzzzzz!