Vidste du det – om hyben

I juni og juli måned blomstrer de vilde roser med store, smukke, åbne blomster i pink og lyserøde nuancer.

De vilde rosers frugter, der modner i juli og august, kaldes hyben, og de vilde roser kaldes derfor også hybenroser.

I Danmark vokser der ca. ti forskellige slags vilde roser.

Hyben findes i flere Solarays produkter som en del af urteblandingen.

Hyben i naturen

Rynket rose er den mest almindelige vilde rose i Danmark og let at genkende pga. sine store, runde, orangerøde hyben. Rynket rose blev importeret fra det nordøstlige Asien allerede i begyndelsen af 18-tallet, men blev først udbredt i løbet af 50’erne, hvor den blev plantet som læhegn i mange sommerhus-områder. Her vokser hyben fint, da det er en nøjsom plante, der kan tåle salt, tørke, frost og vind.

Naturstyrelsen fraråder, at man planter rynket rose i sin egen have, da det er en invasiv art, som breder sig meget, og som kan udkonkurrere den naturlige vegetation i området. En enkel plante kan dække op til 100 m2.

Til gengæld kan man godt plante ikke invasive hybenroser i sin have som f.eks. hunderose. I modsætning til rynket rose er hunderose naturligt forekommende herhjemme, og det er den, der bruges i Solarays produkter.

Hyben i køkkenet

Hybens frugter modner i løbet af juli og august og kan plukkes helt ind i oktober. Hybenskallerne indeholder bl.a. beta-Caroten og C-vitamin og kan – efter man har fjernet kernerne – bruges til marmelade, chutney, sirup og gele. Rosenbladene kan bruges til hybente.

Urterne i Solarays produkter er både vilde urter og konventionelt dyrkede urter fra rundt om i verden dog ikke fra Danmark.

Lab verified mærket står for en omfattende testning og kvalitetskontrol af urterne for bl.a. tungmetaller og pesticidrester.