Vidste du det om mælkebøtter?

De ankommer om lidt i den pæne plæne og vil farve grøftekanterne gul i månedsvis. Men tag imod med kyshånd - roden er guld værd.

Mælkebøtter er rige på vitaminer og mineraler og indeholder bl.a. betacaroten og A- og C-vitamin samt jern og calcium.

Derfor finder du mælkebøtter – oftest er det roden, vi anvender – i flere af vores produkter, hvor de:

  • støtter leverens funktion
  • bidrager til en normal mave- og tarmfunktion
  • samt bidrager til en normal fordøjelse.
  • Mange hundrede forskellige

Mælkebøtter vokser i de tempererede egne på den nordlige halvkugle og i det sydlige Sydamerika og New Zealand. I Danmark findes der flere hundrede forskellige slags mælkebøtter, som ser nogenlunde ens ud og som vokser stort set overalt, hvor der er jord og lys og luft.

Hurra, de kommer igen til næste år

Mælkebøtter er flerårige stauder, der tilhører kurvblomstfamilien, og hvert af de karakteristiske gule blomsterhoveder indeholder mange enkelt-blomster. Mælkebøtter har pælerod dvs. en enkel lang rod frem for et forgrenet rodnet. Det er den, vi er glade for at tilsætte vores produkter.

Lav en dejlig salat

Både blomsten, bladene og rødderne på mælkebøtten er spiselige. De tidligste spæde blade kan plukkes allerede i april. Bladene har en let bitter smag, der kan minde om smagen af rucola. De kan bruges rå i en salat, blancherede, stegte, kogte og som te, mens blomsterbladene kan bruges som pynt.

Løvetand eller Fandens…

Kært barn har mange navne og mælkebøtten har da også adskillige. Et andet navn for mælkebøtte er Løvetand, fordi bladene ligner en løves tænder. I Nordjylland kaldes mælkebøtter for troldhekse, mens de i Himmerland kaldes for lopblomst.

Bierne elsker mælkebøtter

Selvom mange måske ikke ligefrem har mælkebøtten kær og gerne vil af med den i græsplænen, kan mælkebøtten faktisk være en hjælp hvis jorden er sammenpresset pga. gravemaskiner, for dens lange rod kan løsne den hårde jord. Samtidig producerer den store mængder pollen og nektar, til glæde for bier og andre insekter.

Næsten en halv meter lange rødder

Vil man alligevel af med mælkebøtterne skal man vide at planterne breder sig både via rødderne og via de fine, grå, dunede frø, og at man for at komme den til livs skal fjerne mindst 2/3 af roden, der kan være op til 40 cm lang.