Tel: 4816 1213
  • Velkommen
  • Produkter 
    • Produktoversigt
    • Produktbehov
  • Blog
  • Feel Good 
    • Book en tid
    • Ha' det godt
  • Natur Energi 
    • Om os
    • Nyhedsbrev
    • Solaray
    • KAL
    • Facebook
    • Instagram
    • Find forhandler
    • Persondata
    • Om Cookies
  • …  
    • Velkommen
    • Produkter 
      • Produktoversigt
      • Produktbehov
    • Blog
    • Feel Good 
      • Book en tid
      • Ha' det godt
    • Natur Energi 
      • Om os
      • Nyhedsbrev
      • Solaray
      • KAL
      • Facebook
      • Instagram
      • Find forhandler
      • Persondata
      • Om Cookies
Tel: 4816 1213
  • Velkommen
  • Produkter 
    • Produktoversigt
    • Produktbehov
  • Blog
  • Feel Good 
    • Book en tid
    • Ha' det godt
  • Natur Energi 
    • Om os
    • Nyhedsbrev
    • Solaray
    • KAL
    • Facebook
    • Instagram
    • Find forhandler
    • Persondata
    • Om Cookies
  • …  
    • Velkommen
    • Produkter 
      • Produktoversigt
      • Produktbehov
    • Blog
    • Feel Good 
      • Book en tid
      • Ha' det godt
    • Natur Energi 
      • Om os
      • Nyhedsbrev
      • Solaray
      • KAL
      • Facebook
      • Instagram
      • Find forhandler
      • Persondata
      • Om Cookies

Kulhydrater og overgangsalderen

Af Søs Wollesen

Er du på vej ind i overgangsalderen, vil du på et tidspunkt opleve den første hedetur, perioder med uregelmæssig menstruation, hovedpine, ømme og stive led, svingende humør, væskeophobninger, fordøjelsesbesvær… og vægtsstigning.   Det er helt normalt, hvis din vægt stiger. Ikke desto mindre er det irriterende, synes de fleste... Årsagen er, at dit østrogenniveau falder, hvilket medfører at du ikke længere tolererer kulhydrat, som du har gjort før. Det tager nu længere tid end for at bearbejde maden i din fordøjelseskanal, og du optager derfor mere kulhydrat, når maden ikke passerer så hurtigt gennem tarmen. Du er altså i en periode i dit liv, hvor det er ekstra vigtigt at være opmærksom på, hvilken type kulhydrat du indtager.   

Der to slags kulhydrater 

  • De simple 
  • De komplekse   

De simple tilfører ikke kroppen meget andet end hurtig energi. Det kan vi dog ind imellem have brug for, men i langt mere moderate mængder end tidligere. Sagen er nemlig den, at større mængder sukker belaster kroppen, fordi der i nedbrydningsprocessen ”stjæles” vitaminer og mineraler, som egentlig skulle bruges andre steder i kroppen. Det går altså ud over opbygningen af vores knogler, vores immunforsvar, vores fordøjelse og vores hormonbalance.   De komplekse kulhydrater derimod, giver dig en langsommere blodsukkerstigning og dermed også en langsommere stigning af insulin i blodet.  

De simple kulhydrater er: 

  • Mysli og cornflakes
  • Honning, sirup og sukker
  • Slik, sodavand, chips og kager 
  • Tørret frugt.
  • Visse frugter; ananas, melon, kirsebær, kiwi, papaja. 
  • Visse grønsager; græskar, majroe, kålrabi, rødbede, søde kartofler. 
  • Gryn, boghvede, byghvede, hirse, hvedemel og majsstivelse. 
  • Rasp, bulgur, couscous, kartofler, lyst brød, pasta, hvide ris.  

De komplekse kulhydrater får du her: ·

  • Grønsager; f.eks blomkål, broccoli, gulerødder, jordskokker, kål, løg, røde peberfrugter, squash. 
  • Visse tilbehør, f.eks brune, røde og sorte ris, quinoa, perlebyg, perlerug, boghvede. 
  • Spelt, byg og rugmel. 
  • Korn, alle nødder og frø.   

Reklamerer bageren med ”groft brød”, vil det fortsat høre under kategorien simple kulhydrater, da der sjældent bruges meget grove mel- og fuldkornssorter. Bager du derimod selv… ja, så kan du faktisk bruge det komplekse. 

Så ja, overgangsalderen er en naturlig del af livets cyklus. Byd den velkommen.   

Fra bogen; "Hedeturen går til køkkenet" af Søs Wollesen.

Previous
Jordskokkebrød
Next
Mad-roulade
 Return to site
All Posts
×

Almost done…

We just sent you an email. Please click the link in the email to confirm your subscription!

OK